BejelentésNyúl kedvelők honlapja
Tanács kérés és adás az egészséges és szép nyúlért!

MENÜ

Milyen az ideális ketrec?

Nagyobb testű fajták szakszerű elhelyezése:

A ketrecnek védenie kell a nyulakat az időjárás viszontagságaitól, a külső ellenségek behatolásától (pl.:kutyák), és megakadályoznia azt, hogy az állat kiszökjön.
A hely kiválasztásakor igyekezzünk a lehető legcsendesebb és legnyugodtabb részét választani a kertünknek. Mindenképpen hirtelen zajoktól mentes legyen és mivel a téli hónapokban hamar sötétedik, jó ha elektromos árammal felszerelt helyen van.

A nyugalom és a hirtelen zajoktól mentes környezet azért fontos mert ha anya nyulainkat az év folyamán legalább 4-szer szeretnénk elletni, akkor számukra teljes nyugalomra van szükség. Amennyiben a hely zajos akkor könnyen előfordulhat vetélés, ellés után magzatfalás, a nyúlfiak összetaposása vagy a tejhozam csökkenése. A nyúlketreceket huzattól és nedvességtől mentes száraz helyre tegyük ugyanis a nyúl igen érzékeny a huzatra, az állandó nedves levegő pedig rövid időn belül légzőszervi megbetegedést valamint bőr és fülgombásodást okoz. A tájolás tekintetében a legmegfelelőbb irány a keleti mivel ebből az irányból szórt fény jut bőven nyulaink számára, de védelmet nyújt a nyári hónapokban a hőség és a tűző nap ellen. Északi irányba semmiképpen se állítsuk a ketreceket. Ha a keleti tájolás nem kivitelezhető akkor a nyílászáró sötétítésével árnyékot nyújthatunk a forró napszakban, ezenkívül a zárt tartású ólakban mindenképpen gondoskodjunk ventilátorról, mivel a nyulak vastag bundájuknál fogva a téli hideget sokkal jobban elviselik mint a tikkasztó nyári hőséget mert nincsenek izzatságmirígyeik, hőháztartásuk ennél fogva könnyen felborul és nyulaink rövid idő alatt hőgutában el is pusztulhatnak.

Sok tenyésztő tartja szabadban egy nagy fa árnyékában a nyulait, ennek azonban több előnye mellett bizony hátrányai is akadnak. Zárt ólban a nyílászárókra ajánlatos szúnyoghálót felszerelni, amellyel hatékonyan védekezhetünk a vérszívók által terjesztett myxomatózis ellen, ezenkívül fontos a megfelelő szellőztetés is. Higiéniás szempontból az a legcélravezetőbb és hatásosabb, ha idegeneket nem engedünk a nyulaink közelébe, ezzel nagymértékben kiküszöbölhető bizonyos betegségek elterjedése, behurcolása. Igen hatásos módja lehet a védekezésnek, ha a nyúlól bejárati ajtaja elé fertőtlenítőszeres oldatba mártott faforgácsot vagy szivacsot teszünk. Személyes tapasztalat, hogy a baromfiktól és egyéb szárnyasoktól a nyulak könnyen elkaphatnak bizonyos betegségeket mint pl. a kokcídiózis. A nyulak ketreceit úgy alakítsuk ki, hogy azok könnyen takaríthatók és fertőtleníthetők legyenek.

A ketrecek anyaga:

Általában fából készül, a vázat mindenképpen kemény fából állítsuk össze mert ezt a nyulak kevésbé tudják megrágcsálni. Az oldal- és válaszfalak készülhetnek kemény furnérból, farostlemezből vagy deszkából, és illesszük össze őket úgy, hogy az a nyuszik ne tudják kikezdeni.

A ketrecben a padozat van leginkább kitéve a legnagyobb igénybevételnek hiszen nyulaink egész életüket ezen tartózkodva töltik, de ide ürítenek és ezen fogyasztják el takarmányukat is. A padozatot tanácsos úgy kialakítani, hogy annak kb. 1/3 részét rácsos rész borítsa. A rácsos rész legyen 1,5x1,5 vagy 2x2 cm lyukbőségű drótfonatból vagy hasonló méretű lécrácsból. Ezen a drótfonaton könnyedén legurulnak a nyúlbogyók és a nyúl gyorsan megtanulja, hogy ha ide üríti vizeletét akkor a többi rész száraz marad. A drótfonatos rész alá ajánlatos 45 fokos szögben meghajtott bádog vagy kátrányos furnérlemezt tenni, így meggátolhatjuk, hogy az alatta lévő ketrecbe potyogjon az ürülék, és a ketrec háta mögött könnyen összegyűjthető egy tartályba. A padozat többi része legyen telepadló. A ketrec elejét és ajtaját 3,5x3,5 cm lyukbőségű drótfonattal készítsük.

Nyúlketrecek méretei a testnagysággal arányosan:

Méret: Közepes testnagyságú fajták
Szélesség: 60-90 cm
Mélység: 50-70 cm
Magasság: 40-50 cm
Alapterület: 0,4-0,5 m2

Méret: Nagytestű fajták
Szélesség: 90-100 cm
Mélység: 60-70 cm
Magasság: 60-70 cm
Alapterület: 0,6-0,77 m2

Méret: Növendékek(6-10 db)
Szélesség: 120 cm
Mélység: 70-80 cm
Magasság: 40-50 cm
Alapterület: 0,8-1 m2

Az alapterületnél mindig az a mérvadó, hogy a nyúl legalább az egyik irányba kényelmesen el tudjon nyúlni, és pihenni. A ketreceket mindig hosszirányba növeljük inkább mert a túl mélyre készített ketrecben nehéz az állatot megfogni és nagyon nehezen is szellőzik.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!